Ek Gıdaya Geçiş

Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi çocuk doktorumuz kilomuzu yetersiz bulup 4. aydan itibaren ek gıdaya geçmemizi önerdi. Aslında kilo alımı yeterliydi ancak zayıf doğduğu için hala ortalamayı yakalayamamıştık. Ben de biraz acıktığının farkındaydım. Mama yerine ek gıdayı önerdiği için memnun oldum çünkü 2. aydan itibaren mamayı ağzımıza sokmamıştık. Ayrıca reflüye sebep oluyordu. Sağlık bakanlığı, sağlık örgütleri ve hemen hemen tüm yaklaşımlar ilk altı ay sadece anne sütü öneriyor. O yüzden biraz üzüldüm ama 4-6 ay arası verdiğim ek gıdanın miktarı o kadar azdı ki ek gıdaya alışma süreci gibi oldu. Diğer türlü uzmanların önerdiği gibi 6. ayda 3 öğün yemek biraz hayal gibi. Ek gıdaya alışma sürecini sadece Blw yönteminde okudum. Blw’de 6. aydan itibaren direkt ek gıdaya başlamak yerine 45 gün alışma ve besinleri deneme süreci veriliyor. Yani aslında ek gıdaya 7 buçuk ayda geçilmeye başlanıyor. Benimkisi de biraz bu alışma süreci gibi oldu. 4. ayda bir çay kaşığı verdim. 5. ayda da bir öğün verdim. 6. aydan itibaren 3 öğüne başlamıştık böylece. Gerçi doktor hemen üç öğünden başlamamızı önermişti ama ben çocuğun da tepkilerine ve ihtiyaçlarına dikkat ederek bu şekilde ek gıdaya geçtim.

3 Gün Kuralı: Bu kurala göre bebeğe verilen her yeni besin ilk gün bir çay kaşığı verilir. İkinci gün iki, üçüncü gün ise üç çay kaşığı verilir. Böylece bebeğin hangi besine alerjisi olabileceği saptanır. Bu kural 9. aydan sonra uygulanmayabilir. Çünkü çocuk büyüdükçe alerji riski azalıyor.

4-6 ay arası: Ben bu aylar arası sadece elma, armut, muz, avokado, kabak ve yoğurt verdim. Meyve suyuyla başladım. Sonra çorba sonra da püreye başladım.

6. ay: Bu ayda pirinç, yulaf, irmik gibi tahılların yanında yavaş yavaş tüm meyve sebzelerin pürelerini tattırmaya başladım.

7. ‎ay: Bu ay buğday ürünlerine başladık. Ayrıca artık sabahları meyve püresi yerine yumurta sarılı bulamaçlara başladım.

8. ‎ay: Bu ay et ürünlerine başladık.

9. ‎aydan itibaren: Çilek, bal, süt, (inek ve keçi sütü gibi, ben hala anne sütü vermeye devam ediyorum.) fıstık (fıstığı hala vermedim.) dışında hemen hemen her şeyi tuzsuz ve şekersiz olma koşuluyla vermeye başladım. 12. aydan itibaren tuz ve şekere de başladık. Miktarlara dikkat ediyoruz. Normalde evde biz de çok az tuz ve şeker tüketiyoruz.

Alerji riski: Çocuğunuzda besin alerjisi nedeniyle kızarıklık, döküntü, mukuslu kaka ve ishalle karşılaşabilirsiniz. Bizde 12 aydan sonra verdiğim inek sütüyle böyle bir problem oldu maalesef. Bu yüzden ilk aylar 3 gün kuralına uymak ve bebeği takip etmek önemli.

Blw yöntemi: Çocuk doğduğunda ek gıdaya geçişe kadar blw yöntemiyle ilgili kitap okumuştum. Bu yönteme göre 6. ayda çocuğun önüne katı gıda direkt olarak veriliyor. Çocuk da eline alıp bir güzel kütür kütür yiyor. Pek bana göre bir yöntem değildi. Ben çok pimpirikliyim. Çocuğun genzini alır diye çok korkuyordum. Pütürlü gıdaya dahi geçemedim. Aksi gibi 12 aylık olana kadar diş de çıkmadı. Ama çok acayip bir şey oldu. 6.-7. aylarda yemesi hiç fena olmayan çocuğum sonraki aylarda zorla yemeye başladı. O yemiyordu ben de çevresinde pervane olup üzülüp eriyordum. 9. ayda benim yediklerime ilgisi olduğunu fark ettim. Verdim eline çocuğun bir de ne göreyim o dişsiz ağzıyla hatır hutur yemeye başladı. Meğer o bulamaçları sevmiyormuş bizim yediklerimizdeymiş gözü. O gün bugündür oturtuyorum mama sandalyesine veriyorum önüne yiyor. Benim verdiğimi de yemiyor. İlla kendisi alıp yiyecek. İnsanlar görünce şok geçiriyorlar. Artık yavaş yavaş eline çatal da vermeye başladım. Suyu da kendi içiyor. Suyu hangi ürünlerle kendi içmeye alıştırdığımı alışveriş yazılarımdan okuyabilirsiniz. Yani kısaca benimki kendi kendine blw’ye geçti.

Blw’nin sözde dezavantajları: Blw’nin klasik bir ev hanımı için dezavantajlarını tahmin edebiliyorum. Bir kere çocuk önüne konulanı yemeden önce uzun uzun inceliyor. Minik parmaklarıyla besini paramparça ediyor. Bu da uzun bir süre demek. Bırakın çocuğu incelesin. Hangimiz ne yediğimizi bilmek istemiyoruz ki? Bu çocuklar daha hiçbir şey bilmiyor. Elmayı armutu bile bilmiyor. Kokusunu, tadını, dokusunu inceleyecek. İçinden ne çıkacak bakacak. Yere düşüp düşmediğini deneyecek. Belki de yer çekimine direnirse veya havalanıp uçarsa yemeyecek. Siz fizik kurallarına uymayan bir besin yemek ister miydiniz? Peki ya canlı bir şey yemek ister miydiniz? Belki de yiyecekleri yere fırlatarak kaçmadığından emin olmak istiyor. Bana göre her öğünden sonra etrafı silip süpürmek zorunda kalmam çocuğumun kazandıklarının yanında bir şey değil. Çocuğum hem maddeyi öğrendi hem de fizik kurallarını. Yemeğini kendi yiyebilmesi de cabası. Muhtemelen tabak ve bardak da işi bitince yer çekiminden nasibini alacak. Bu nokta da kazaların önlenmesi için kırılmaz malzeme kullanmak önemli olabilir.

Blw ve Montessori farkları: Evet montessori yöntemi yemek konusunda da çalışıyor. Aslında şu ana kadar yazdıklarımın hepsi (ek gıdaya 4. aydan başlamak, önce meyve suyu ve püreden başlamak gibi) montessoriye uyuyor. Ancak benim uugulayamadığım, montessorinin blwden farklı olarak çatal kaşığın çocuğun eline hemen verilmesi ve çocuğun kendi boyuna uygun kendi masa sandalyesi olması gibi önerileri var. Blw çocuğun yüksek sandalyede yemekte aileye katılmasını öneriyor. İkisi de çok güzel uygulamalar. Ben de ikisini de birleştirip yükselip alçalabilen bir masa aldım aile yemekleri için. Mama sandalyesi olarak da üstüste takılınca yüksek mama sandalyesi olan çıkarılınca masa ve sandalye olabilen bir mama sandalyesi aldım. Bir güzel yer sofrasına oturduk. Ama benimkinin bacaklar kollar durmaz. Kendini sandalyeden atmasın diye önüne masasını takmak zorunda kaldım. Aile yemeğine katılamadık çünkü yemeğini ben yedirdiğim için ya ben yedim ya o. Yani ben ondan sonra yedim hep. 9 aydan sonra kendi yemeğe başladı ama ayağa kalkabildiği için yere de ayakları değdiği için kolayca mama sandalyasinin içinden ayağa kalkmaya başladı. Eline verdiğimi bitirince onun için ayağa kalkmak yemek yemekten daha önemliydi. O yüzden mama sandalyesini yükseltmek zorunda kaldık. Hatta yükseltsek bile masaya ayağı değince yine kalkıyordu bu yüzden mama sandalyesini değiştirmek zorunda kaldık. Yani bu konuda Blw’ye uyduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir