Kanada’da Master (MBA)

Daha önceki bir yazımda Kanada göçmenliğinden, göçmenlik başvurusundan sonra Crs puanında nasıl takılınabileceğinden bahsetmiştim.

Crs puanınızı yükseltme olanaklarınızdan biri de Kanada’da okul okumanız. Fakat okulu bitirdiğinizde bile geçen yazımda belirttiğim gibi bir puanlamanız varsa puanınız ancak 400’lere çıkıyor. Göçmenlik daveti almanız için en az 430’u geçmeniz gerekiyor hatta garanti isterseniz 450’yi geçmeniz gerekiyor. Ancak daha önce de bahsettiğim üzere Toronto 400’ü geçenlere eyalet adaylığı verebiliyor. Bu şekilde yırtabilirsiniz. Ancak bunun için altını çiziyorum Kanada’da okul okumanız ve bitirmiş olmanız gerekiyor.

Sıkıntı şu, Kanada’da yabancı olarak lisans ya da master düzeyinde üniversite okumak çok ciddi miktarda maddi yatırım gerekiyor. Son kur farkından sonra bu bizim için bir servet.

Doktora tezi araştırması falan derken iyi bir okuldan doktora kabul aşamasına geldim. Aslında amacım kendi üniversitemde ortak bir çalışma yapmak ve Türkiye’den burs almaktı. Türkiye burs vermiyormuş gerçi pek de umudum yoktu da en azından araştırma için bir fikir edinirim birileriyle tanışırım dedim. Doktora teklifini reddettim çünkü dönem ücretini ödemem mümkün değildi. Okullar bazen asistanlık yaptırıyor. Böyle bir şartta geçinmeniz mümkün aslında. Ancak ben bir aile kurmuş ve çoluk çocuğa karışmıştım. Kendim geçinebilirdim ama ailemi nasıl geçindirecektim?

Yukarıda bahsettiğim Türkiye kaynaklı burs bir Tübitak bursuydu ve doğru düzgün bilimsel çalışmalara pek de vermiyorlar denilmişti bana. İşte papaz eriğini imam eriğine çevirirsem olabilirdi ama ben daha çok sağlıkta teknoloji üzerine çalışıyordum. Ayrıca bu burslarla ancak ortak çalışma yapılabiliyor. Yurtdışından diploma alınmıyor. Türkiye’den başka burslar var. Bunlardan bazılarıyla yurtdışından diploma da edinebiliyorsunuz üstelik. Karşılığında bir anlaşma imzalıyor Sauron’un emri altına giriyorsunuz. Okul bitince ork devri başlayana kadar Rohan’da Gondor’a pek çok orta dünya şehrinde yıllarca çakılı kalmanız gerekiyor. Yok ben dönmeyeceğim orta dünyaya derseniz Silmariller sizden alınıyor. O yüzden Valinor’dan çıkmamanızı öneririm. Geçen yazım Kanada göçmenlik değil de Yüzüklerin efendisi dosyası olunca biraz karışmış ama kısaca araştırma görevlisi olarak yurtdışına giderseniz yurtdışında okuduğunuz sürenin iki katı süre boyunca Türkiye’de atandığınız şehirde çakılı görev yapmanız bekleniyor. Sözleşmeyi bozarsanız Türkiye verdiği bursu kat be kat fazlasıyla sizden geri istiyor yani beleş Valinor yok diyor.

Neyse ben bu yazıyı niye yazıyorum tabii ki size bir çıkar yol buldum. O da Kanada’da MBA. Yani işletme masterı. Konunuz ne olursa olsun MBA programları daha uygun. Hatta size üniversiteyi de söyleyeyim Georgian Üniversitesi. Hem de Kanada’nın iklimsel olarak en güzel eyaleti olan British Columbia bölgesinde. Bu üniversite eğer hali hazırda yüksek notlarınız varsa, masterınız varsa inanılmaz burslar sağlıyor ve masterınız neredeyse bedavaya geliyor. Kabul için ielts akademikten 6.5 almanız gerekiyor. Ancak GRE skorunuz yoksa ve önceki okuduğunuz okul işletme değilse hazırlık çıkarabiliyor. Ekstra bir onbin dolar civarı bir masraf çıkarıp üzebiliyorlar.

Ben Georgian Üniversitesi’nden kabul alana kadar hiçbir şey kaybetmedim. Sadece pasaport gerektiği için pasaport aldım. Onu da sonra başka şey için kullandığım için hiçbir şey kaybetmemiş oldum. Çünkü İdealsas diye bir aracı kurum buldum ve profesyonel bir kurum olarak tüm işleri hallettiler ve hiçbir ücret talep etmediler.

Ancak hali hazırda başka bir kariyeri olan biri olarak hem işletmeyle uğraşmak istemiyordum hem de yine geçim derdi vardı. Öğrenci olarak ancak part time çalışabiliyordum. Üstelik okula devam zorunluluğu vardı ve okul saatleri gerçekten uzundu. Yani part time çalışabilecek bir ortamım yoktu. Ayrıca part time ya da profesyonel olmayan işlerin de crs puanına katkıda bulunmadığını da ekleyeyim. Başka çıkar bir yol da siz öğrenci olunca eşiniz full time çalışma izni alıyor. Yani evet siz okurken eşiniz çalışabilir. Ama ola ki eşim de çalışmasın diyorsanız, el işine girmesin ezilmesin, ingilizce de çalışmasın evde rahat etsin her şeyin yükünü ben üstüme alırım diyorsanız, eh artık çıkar yol kalmadı yani ülkenizde kalın. Evet aynı koşullarda elbette ülkenizde de geçinemezsiniz de başka ülkede risk almamış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir