Winx Kader “Fate: The Winx Saga” Dizi İncelemesi

Netflix’te dolaşırken tesadüfen gördüm diziyi. Adı Winx olunca acaba dedim. Fotoğraftan ve fragmandan pek renkli görmeyince tereddüte düştüm. Ancak karakter isimlerini duyunca anladım ki 2000’lerin çizgi filminin dizisini çekmişler.

Çok mantıklı geldi. Zaten çizgi filmi izleyenler artık büyüdü ve dizinin atmosferi tam da tahmin ettiğim gibi gençlere yönelik olmuş.

Evet benim azıcık yaşım geçmişti Winx’i izlediğimde. Sailor Moon’u çok seviyordum benzer mi derken birkaç sezon izleyiverdim. Tabii bu incelemeyi yaparken bunu da itiraf etmiş oldum.

Dikkat yazının bundan sonraki kısmı spoiler içerir.

Konusu

Dizi direkt Alfea peri akademisinde başlıyor. Akademi profesörü Farah, Bloom’u dünyada bulmuş ve akademiye getirmiş. Bloom akademide sihrini kontrol etmeyi öğrenirken, changeling olduğunu öğreniyor. Yani aslında peri anne babadan doğmuş ancak anna karnında ölmüş olan bir bebekle değiştirilmiş. Bunun peşine düştüğünde Beatrix adında başka bir sınıf arkadaşından, zamanında öğretmenlerin yanıklar adı verilen canavarları öldürmek için bir köyü içindeki perilerle birlikte yok ettiklerini öğrenir. Beatrix bunun intikamını almak için Farah tarafından yıllarca hapsedilmiş Rosalind adındaki eski Alfea müdiresini kurtarmaya çalışmaktadır. Bloom arkadaşları Stella, Terra ve Musa’nın da yardımıyla Rosalind’i kurtarır. Rosalind, o köyün perilerle değil kan cadılarıyla dolu olduğunu ve Bloom’u rehin almış olduklarını söyler. Sonra okulu yanıklar basar ve Bloom dönüşerek hepsini yener. Sonra yanıkların okulu basmasının sebebinin Rosalind olduğunu anlıyoruz. Çünkü Bloom’u bilerek değiştirmek istemiş. Çok geçmeden Farah’ın defterini dürüp okulun başına geçiyor.

Çizgi filmden farklı tarafları

Pek çok konuda çizgi filmden epey farklı olduğunu söyleyebilirim. Çocuksu havadan sıyrılmış ve tamamen gençlere ve genç yetişkinlere yönelmiş. Parlak ve renkli bir ortam yok. Daha çok karanlık bir ortam var. Yanıklar biraz ürkütücü bir hava katmış. Şiddet sahneleri mevcut. Partilerde içki oyunlarından tutun da ot tüttürmeye, cinsel birlikteliklere kadar Netflix gençlik dizilerini aratmayacak kıvama gelmiş. Ama bu yapımın sonuçta artık çizgi film olmadığı ve Winx Club izleyen nesilin artık genç olduğu da düşünülürse ben senariste hak veriyorum. Bence tam kıvamında olmuş.

Çizgi filmden ayrılan kısımlarından biri de karakterler. Bloom, Stella, Aisha, Sky ve Riven karakterleri aynı. Techna diye bir karakter yok. Tabii dizi olarak daha mantıklı olmalı çizgi filmden derseniz teknoloji perisinin nasıl bir gücü olacaktı ki. Ama Techna sonradan ortaya çıkar mı billmem. Musa Riven’la değil Sam diye uysal biriyle oluyor ki ben de onu kişilik olarak Timmy’e benzettim. Belki de iki karakteri birleştirdiler. Flora yok onun yerine aynı güce sahip Terra adında bir peri var. Ama Flora’nın adı geçiyor. Terra’nın kuzeniymiş. Sonraki bölümlerde ortaya çıkacak mı göreceğiz. Bence bir fark da Aisha’nın ilk sezondan itibaren olması ki çizgi filmde ilk sezonda yoktu. Pixie’ler yok. Olsalardı biraz çocuksu olabilirdi. Ya da çocuksu olmayacak şekilde ayarlanabilir belki bilemiyorum. Brandon yok. Brandon yerine Silva mı olacak acaba diye de düşündüm.

Alfea’da uzman ve peri okulu var ancak cadı okulu yok. Üç cadı karakteri sanırım Beatrix adındaki tek bir kişiye toplamışlar. Anladığım kadarıyla o da cadılardan geliyor. Dizide cadılar sanırım kötü olanlar olarak işlenecek. Dizide kötü olduklarını bile bile cadı okulu olması mantıklı olmayabilirdi. Belki sonra ortaya çıkar ama şimdilik bir cadı okulu yok. Zaten çizgi filmde de periler ve cadıların doğaüstü gücüyle ilgili bir ayırt edici bir özellik yok. Rosalind’in imgelem olarak ortaya çıkması Bloom’a yol göstermesi bana Daphne’yi hatırlattı ancak Rosalind pek iyi bir karaktere benzemiyor. Ancak oldukça güçlü.

Dizide Sky ve Stella eskiden sevgililermiş ancak bir süre daha ilgileri devam ediyor. Riven biraz yaramaz bir karakter Beatrix’le oluyor. Terra Dane’e ilgi duyuyor ancak sorun yaşıyorlar. Bu bana biraz Flora ve Helia’nın ilk dönemlerini hatırlattı. Fakat Dane ve Riven arasında bir homoseksuel ilişki olabilirmiş. Bu da işi cidden farklı bir boyuta sürüklüyor.

Dizideki olağanüstü güçler daha mantıklı görünüyor. Bu konuda da çocuksuluktan sıyrılmış. Ve elbette ki çizgi filmdeki dönüşmeler yok. Bloom farklı bir dönüşüm geçiriyor ancak o da mantıklı bir dönüşüm oluyor. Yani bir anda kıyafeti değişmiyor.

Havada kalanlar

Farklı bir alemde olmalarına rağmen dünya teknolojisi, cep telefonu falan kullanmaları saçma geldi. Çizgi filmde de öyle olduğunu biliyorum ama bunu da daha mantıklı hale getirebilirlerdi bence.

Güya Bloom ailesini ve evini yakıyor. Hatta annesinin 3. Derece yanıkları varmış ama bu olaydan iz yok.

Gelecek sezon

Dizi çoktan ikinci sezon anlaşmasını yapmış. Ben çok daha fazla sezon izlenebileceğini düşünüyorum ki bence ilk sezon bile çok kısaydı. İlk sezon havada kalan bazı şeylerin gelecek sezonda açıklanacağını düşünüyorum.

Yanıkların olayı ne? Eskiden insanmışlar nasıl canavar olmuşlar? Kan cadılarının hikayesi ne? Beatrix’i bunca zaman kim yetiştirmiş ve kan cadılarını başından beri nereden biliyormuş?

Bloom ailesinin ölmemiş olabileceğini öğrendikten sonra Rosalind buluruz diyip geçiştiriyor. Bloom, Rosalind de bilmiyor sanıyor olabilir ancak mutlaka biliyor bir şeyler.

Sky’ın babası ölü taklidi yapıp bunca yıl saklanıp Rosalind’le birlikte bir anda ortaya çıkıyor. Nerede saklanmış? Onun olayı ne?

Ve tabii ki romantik ilişkiler hangi yönde ilerleyecek, başka karakterler ortaya çıkacak mı ve diğer karakterlerin ailelerine ve geçmişlerine biraz daha girilecek mi? İkinci sezonu bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir