Japon Tatlıları

Farklı ama bir o kadar da lezzetli ve sağlıklı tatlı alternatiflerini Japon mutfağında bulabilirsiniz. İşte kısaca geleneksel japon tatlıları.

Mochi: Mochi yapışkan pirinç unu ve şekerin pişirmesiyle elde edilen bir hamurdan yapılıyor. Sonunda nişastayla kaplanarak bizdeki lokum tadında bir tatlı elde ediliyor. Ben birkaç tarif bulmuştum. Çoğu tarifte benmari usulü ya da mikro dalgada yapılıyor bu tatlı. Ben benmari yaptım bir kere ve hiç güzel olmadı. Bol şekerle tencerede pişirdiğim tarif lezzet verdi bana. Mochilerin de içine genellikle kırmızı fasülye ezmesi koyuyorlar.

Dango: Mochinin şekersiz versiyonu. Pirinç unundan yapılan topların haşlanıp kızartılmasıyla elde ediliyor. Sonra çöp şişlere takılıp şekerli sos dökülüyor. Yalnız hamur yaparken şeker kullanılmadığı için bizde de yapışkan pirinç unu bulmak çok zor olduğu için hamura bol miktarda şekerli vanilin eklenince başarılı sonuç elde ediliyor. Ben sos olarak geleneksel olsun diye soya sosunu şekerle kaynattığım bir sos denemiştim. Tuzlu tatlı garip bir şey oldu. Herkes beğenmez ama ben tadına alışınca beğenmiştim.

Wagashi: Yeşil çaylarının yanlarında yedikleri bizde badem ezmesiyle yapılan tatlı beyaz fasülye ezmesiyle yaptıkları renk renk şekil şekil tatlılar.

Jel tatlılar: Japonların çeşit çeşit jel tatlıları çok ünlü. Hatta yağmur damlası kekin çıkış yeri Japonya. Yalnız jelatin yerine tamamen doğal bir içerik olan agar agar kullanıyorlar. Kesinlikle çok daha sağlıklı.

Japon cotton cheese cake: Alt katı olmayan pofuduk kocaman kabaran bir cheese cake. İçine bol yumurta giriyor. Sade tüketiliyor.

Tatlılarda Japon esintisi için:
Japonlar puding, tatlı poğaçalar, cheesecake, karlama gibi pek çok tatlı yapıyorlar. Yaptığınız bir tatlıyı japon tatlısı haline getirmek için içine ekleyebileceğiniz üç basir şey var.

Anko: Mochide bahsettiğim kırmızı fasülye eznimesine verilen ad. Ben reçel yapar gibi kırmızı fasülye ve şekerle evde yaptım. Sonuç inanılmaz. Kestane şekeri gibi oldu.

Matcha: Japonlar ünlü yeşil çaylarını tatlılarının da içine koyuyorlar. Canlı bir yeşil renk veriyor. Yeşil gıda boyası yerine kullanılabilecek daha sağlıklı bir alternatif.

Sakura: Adamlar kiraz çiçeğini tatlılarında kullanıyor. Tadı nasıl bilmiyorum ama jöleli tatlılarda sunumu güzelleştiriyor. Ayrıca dango ve diğer tatlılarda pembe rengin kaynağı sakura.

2 thoughts on “Japon Tatlıları

  • Haziran 2, 2023 tarihinde, saat 6:08 pm
    Permalink

    Çok güzel olmuş ama daha fazla olsaydı harika olurdu ama yinede söyleyeyim harika olmuş

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir