Alışveriş Evrimi

Hiç durup düşündünüz mü? Alışveriş alışkanlıklarımız ya da diğer alışkanlıklarımız neden böyle diye. Mesela neden kadınlar daha çok alışveriş yapar? Neden incik boncuk, renkli, parlak bir şey görünce peşine takılırlar. Erkekler neden alışveriş sevmez. Sevmezler ama aldıklarında araba ya da elektronik gibi büyük ve pahalı şeyler alırlar. Rengi çok sevmezler daha sadeler?

Kadınlar bir markete girip renkli her şeyi didik didik edip evin ihtiyacını bazen de ihtiyaç olmayan bir şey alıp evin düzenini sağlıyor. Bundan binlerce yıl geri dönelim. İnsanlar avcı toplayıcıydı. Yani kadınlar ormana çıkar, renkli şeylere dikkat kesilir, meyveleri saklandığı yerden bulur ve ev için toplardı. Erkek ise ava çıkar, bir ava odaklanır, onu vurup eve bir av getirirdi. Bu, belki eve haftalarca bile yeterdi. Bu pencereden bakınca her şey mantıklı değil mi? Bunu bana eşim söyledi. “Marketlerde her renkli şeyin peşinden gidiyorsun çünkü biz insanlar, avcı toplayıcıyız.”

O yüzden mesela erkek için kırmızı vardır ama kadın için kırmızı, kiremit, fuşya gibi erkeğin ayırt edemediği pek çok renk vardır. Alışverişte kadın pek çok şeye odaklanabilir. Evde de kadın hem evine hem çocuğa hem işine odaklanabilirken erkek sadece işine odaklanır eve gelince yatar. Zaten çoğu zaman bir şeye odaklandıklarında onlara başka bir şey söylemek yararsızdır. Şöyle ağzının ortasına elinin tersiyle vursan anca öyle dikkatleri bozulur.

Şöyle bir bakınca binlerce yıl boyunca insanlık adına pek bir şey değişmemiş. Ancak bizi avcı toplayıcı hayattan kurtaranların da tarımı icat eden kadınlar olduğunu, zaten pek çok düşünüre göre kadın beyninin evrimsel olarak erkek beyninden önde olduğunun da altını çizmek gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir