Doğal Ebeveynlik

Beraber yatma konusunda aklımda soru işaretleri olunca bunun tavsiye edildiği doğal ebeveynliği araştırmaya karar verdim. Dr. William Sears ve Martha Sears adında anladığım kadarıyla evde bir düzine çocuk yetiştirmiş bir çift geliştirmiş yöntemi. Aslında içten içe bildiğimiz şeyleri söylüyorlar. “Çocuğunuzun gerçek ihtiyacı neyse onu karşılayın, siz bunu a yönteminden ya da başka birinden çok daha iyi hissedebilirsiniz.”

Bu yöntemin önemli komponentleri; emzirmek, beraber uyumak, çocuğu askıda taşımak ve doğum esnasında bağlanmak. Ayrıca bebek ağlayınca dikkat kesilip ihtiyacını karşılamak gerektiğini, “bırakın ağlasın”, ” alıştırmayın”, “rutine alışsın, daha mama vakti gelmedi.” gibi şeyler söyleyen kişi ve yöntemleri uygulamamak gerektiğini söylüyor. Bu yöntem bağlanmaya çok önem veriyor. Elbette doğum esnasında bağlanma, emzirme ve beraber uyuma bağlanma için önemli. Ayrıca ağlayınca çocuğu gözardı etme gibi bağlanmayı zedeleyici hareketler yapılmaması gerektiğini savunuyor. Ben bir tek emzirmeyle ilgili, çocuk 2 yaşına doğru emme refleksi azaldığı için 2 yaşında memeden kesmenin yanlış olmadığını düşünüyorum. Yoksa çocuğun istediği zamana bırakılırsa, çocuk doğduğundan beri alıştığı için bırakmayacaktır diye düşünüyorum. Böylece diğer gıdalardan da daha çok alır. Bir diğeri, ben çocuğu sürekli askıda taşımadım, sürekli kucağımda taşıdım. Askıda düşer korkuma çocuk askıdayken elimle tutunca dedim ki askı ne işe yarıyor? Yani bana göre askı çok da elzem değil.

Çocuk ağlayınca dikkat kesilip çocuğun ihtiyacını karşılayınca çocuk gerçekten ağlamayan sakin bir çocuğa dönüşüyor. Çocuğun ağlamalarına cevap verdikçe zamanla anne çocuğun ihtiyacını daha iyi anlamaya başlıyor. Sonra ağlamaya o kadar hassas hale geliyorsun ki çocuk daha ağlamadan mızırdasa hemen ihtiyacını karşılıyorsun böylece çocuk ağlamıyor bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir