Evde Yaptığım Oyuncaklar

Çok oyuncak alışverişi yaptığımın farkındayım. Ancak bir kısım oyuncakları da evde kendim yapıyorum. Çocuk doğduğundan beri kendim montessori mobilleri yapmıştım. Buradan ulaşabilirsiniz. İşte geçen senelerde evde yaptığım diğer oyuncaklar:

Amigurumi zilli yuvarlak çıngırak: Öncelikle oyuncak yapımında amigurumi yöntemini çok kullandığımı söylemeliyim. Bu çıngırakta yuvarlakların içini sadece zille doldurdum. Çocuk iki aylıkken eline verdim. Çok küçük bir çıngırak olduğu için erken kavrama eğitimi için çok ideal bir çıngırak oldu. Bunun tarifini almadım. Sadece amigurumi küre şeklinin nasıl yapıldığına baktım. İstediğim boyutu ayarladım ve kapatmadan yenisine başlayarak bu çıngırağı elde ettim. Bazen bileğine bile taktım.

Anigurumi hayvancıklı çıngıraklar: Bu hayvancıklı çıngıraklar da tutma yeri çocuğun eline uygun bir çıngırak ararken derdime derman oldu. Tutma yerini de istediğim kadar uzattım. İçine elyaf ve zil koydum.

Uyku arkadaşı: Bunu düz bir dantel parça örüp ortasına amigurumi bir tavşan kafası iliştirerek elde ettim.

Örme top: Bunu şişle ördüm. Önce arttırıp sonra azaltarak örülüyor ve bitince doldurulup dikiliyor. Yalnız ben çok kalın ördüğüm için yıkarken elyaflar içinden çıkar gibi geldi o yüzden çift kat yaptım. İçine elyaf ve zil koydum.

Çıngıraklı amigurumi çorap hayvancıkları: Tepinirken ayaklarının farkına varması için yaptım. Amigurumiden köpek başı yapıp çoraplarına iliştirdim.

Amigurumi puzzle ball: Bu üç parça iç içe geçince top olan bir oyuncak. Fotoğrafta dışa doğru olduğu için dikenli topa benzemiş ama parçaları içe döndürünce yuvarlak top oluyor. İki türlü de kullanılabilir. Bu her bir parçası dört kesecikten oluşan bir oyuncak. Üç tane yapıp iç içe geçiriliyor. İçini elyaf ve zille doldurdum.

Duyu kavanozları: Biten kavanoz mamaları değerlendirdik. İçine lavanta, pirinç, çiçek ve deniz kabukları doldurdum. Hem ses çıkarıyor hem de görsel duyu girdisi sağlıyor.

Duyu poşetleri: Duyu kavanozuna göre artısı dokunma duyusu girdisi de sağlaması. Kilitli poşetlere pirinç, bakliyat doldurarak yaptım.

Yoğurt: Süzme yoğurdu biraz sulandırarak ve içine zerdeçal, pancar suyu gibi doğal renklendiriciler karıştırarak ilk resmimizi yaptık. Bu da hem dokunma hem görsel duyular için hem de yaratıcılık açısından faydalı.

Duyu balonu: Büyük bir panç balonun için fasülye doldurdum ve çok güzel bir duyu balonu oldu.

Parmak oyuncakları: Düz şişle ördüğüm parçaları dikip yüz göz kulak eklemeyle basitçe yapılabilen oyuncaklar.

Diğer amigurumi oyuncaklar: Angry birds, hello kitty ve kuşlar yapmıştım evlenmeden önce. Amigurimiden yapabileceklerin sınırı yok gibi.

Waldorf bebekleri: Ben aslında bir yaşından önce tülbentten bir bebek yapmıştım. Çok korkunç oldu ama bebeğim nedense çok sevdi. Bir yaşından sonra çok basit bir şekilde çoraptan bebek yaptım. İçine bir kilo pirinç doldurdum. Böylece hem dokunma duyusu için faydalı oldu hem de bebeği kaldırmak için kaslarını çalıştırması gerekti. Gerisini elyaf ve lavanta doldurdum. Böylelikle kokulu oldu. Üstüne düğüm attım. Topuk kısmına da yüz göz çizdik kumaş kalemleriyle. Çocuğum çok sevdi.

Waldorf oyuncakları: Waldorf’ta önerilen ipek örtülerden aldım. Aslında ipek değil de saten baş örtüsü aldım. Üç renk aldım. Yeşilden mera maviden deniz kahverengiyi de oyuncak sepetine atıp dağ yapıyoruz ve üstüne çiftlik kurduk. Bu örtülerle birçok çeşit oyun kurulabilir. Benimki örtülerle kendi yüzünü örtüp yolunu bulmaya çalışarak çok eğleniyor.

Örgü kuzular: Şişle haroşadan örüp elyafla doldurdum. Kuzunun patronunu bulursanız göz kararı da ilmek arttırıp keserek yapabilirsiniz.

Keçeden hayvanlar: Çok basit iki boyutlu tavuk çizip çevresinden dikip elyafla doldurdum. Bu şekilde pek çok çeşit hayvan yapılabilir.

Ponponlar: Elimle basitçe ponponlar yaptım. Bir tanesine keçeden gaga ekleyip civciv yaptım. Aslında gövdeli kafalı bir civciv yapmıştım ama çocuğum kafasını gövdesinden ayırdı.

Ahşap bloklar. Ormanda bulduğumuz bir dalı dilimlere ayırdık. Güzelce zımparalayıp zeytinyağladık. Böylece çocuğun gerçek doğal materyallere dokunması açısından faydalı oldu. Bultakta bile kullanıyoruz.

Ahşap çitler: Hazırladığımız daha ince dal parçalarını çay karıştırıcılarla birleştirip çit yaptım. Çok güzel bir şey aslında istediğin gibi birleştirebilir üstüste konulabilir. Ama çocuğum için erken galiba çünkü çitin birini eline aldığı gibi parçaladı. Ben de fotoğrafı çekip çitleri sakladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir