Yaz Meyvelerinden Neler Yapılır? Meyve suyu, pestil, dondurma ve dahası

Kış boyu portakal greyfurt sıkıp içiyoruz. Ama yaz geliyor portakal mevsimi bitiyor. Aslında meyve yönünden daha zengin bir mevsime, yaza giriyoruz. Ama tabii yaz meyveleri portakal gibi kolayca sıkılmıyor.

Yaza çilekle giriyoruz. Dilerseniz taze çilek suyu elde etmek için çileğin üstüne biraz şeker ekleyip bekleterek konsantre bir meyve suyu elde edebilirsiniz. Kalan çilekten pastalar, cheese kekler ve reçeller yapılabilir. Konu tatlı olunca ben cheese kek seviyorum. Reçeli de nedense ekşi meyvelerden seviyorum. Ben aslında çileği baharda çıkan taze limonlarla yaptığım limonataya bir iki tane ezerek kullanıyorum. İnanılmaz bir tat oluyor.

Karadut çöplerini ayıklanması açısından uğraştırıcı olduğundan ve ağza gelince de hoş olmadığından reçel ve pek çok tatlıda tercih etmiyorum. Ama dondurmada harika gidiyor.

Vişneyi de aynı çilekte anlattığım gibi ayıklayıp şeker ekleyip bekleterek suyunu yapıyorum. Kalan vişnelerle dondurma da yapıyorum reçel de.

Şeftali, kayısı, mürdüm eriği ya da kırmızı erik ve kızılcığı şeker ve su ilavesiyle pişirip konsantre suyunu çıkarıyorum. Kalan kızılcığı ayıklayıp şeker ilavesiyle reçel yapıyorum. Diğer meyvelerin posalarıyla ise incecik fırın kabına yayıp 100 derecede 3 saatte pestil haline getiriyorum.

Karpuzu direkt ezip suyunu çıkarıyorum. Posasını yine aynı şekilde pestil yapıyorum.

Siyah üzümü de ezerek suyunu çıkarıyorum. 4 gün oda sıcaklığında fermente olmasını bekleyip şıra yapıyorum.

Özellikle de doğal meyve suyunu evde yapınca daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çocuk için de içim rahat ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir